Marec - 2023

NePoToSrCePeSo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Statistika strani...

Skupaj objav 668
Skupaj ogledov 1592596 strani
Oddano glasov 1225

Skupaj 2502040 prikazov
Skupaj 88815 obiskov
Online 1 obiskovalec

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Goran Krulić

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani Šahovski klub Branik Maribor!

 Ponedeljek, 14. september 2015 18:59:49 - Člani

Odgovor selektorja - Matjaža Mikaca


Odgovor na odziv Marka Tratarja o selektorjevi odločitvi

Glede na to, da je bil prispevek s podobno vsebino poslan na Šahovsko zvezo Slovenije, odgovarjam v prepričanju, da sta avtorstvo in vsebina verodostojna.

  1. Najprej na splošno. Ko selektor deluje v okviru svojih pristojnosti, izbere ekipo v določenem roku, nikogar ne zavaja ipd. Enako velja za komunikacijo z igralci (če je korektna).
  2. Glavni očitek v prispevku je, da je izbrani igralec dobil pogoj od selektorja (nastop na enem turnirju) za uvrstitev v ekipo itd. V praksi selektorjev se uporablja tudi tak način. Toda v konkretnem primeru tega ni bilo, torej da bi igralcu neposredno določil pogoj, kot navaja Marko Tratar, oz. dal tovrstno obljubo. Zato je vse ostalo v zvezi s tem brezpredmetno.
  3. Odločitev o končni sestavi ekipe je bila sprejeta zadnji vikend v avgustu po daljšem premisleku. Kot 5. igralca sem izbral Jureta Škoberneta (že prej četverico: Lenič, Beljavski, Borišek, Šebenik). ŠZS sem o tem obvestil 1.9. v roku, ki je bil postavljen iz pisarne (rok organizatorja je 12.9., EP sredi novembra). Torej, ne drži, da je Škoberne že avgusta (oz. vnaprej) vedel, da bo v ekipi, ali da bi šlo za neko namerno zavlačevanje.
  4. Razlaga, zakaj takšna odločitev, ni preprosta, saj je bila določena dilema. Gre za različna merila, ki tvorijo celoto in so stvar selektorjeve presoje. Vseh elementov žal tudi ne morem pojasnjevati. Zato le nekaj poudarkov. Na rating lestvici FIDE je med našimi aktivnimi igralci Škoberne na 4., Tratar pa na 7. mestu ob precejšnji razliki v višini ratinga. Tratarjeve rezultate sem temeljito pregledal in jih ocenil. Dosegel je nekaj lepih uspehov (tudi naslov državnega prvaka). Iz podatkov izhaja, da je bil učinkovit proti slabšim nasprotnikom ob relativno nizkem ratinškem povprečju. Od lanskega septembra (po OL oz. prejšnjem reprezentančnem ciklu) je v enem letu z ratingom ostal točno na istem. Rating je pomembno, ne pa edino merilo. Upoštevajo se še drugi dejavniki (npr. starost igralca, število igranih partij in moč nasprotnikov, učinkovitost proti močnejšim igralcem, značilnosti v igri, ocena glede dobrega ekipnega vzdušja itd.), ki v seštevku tvorijo celoto. O DP v povezavi z reprezentanco je daljše pojasnilo že objavljeno v novicah ŠZS.

Na koncu še to. V prispevku je delno opisana tudi medsebojna komunikacija po telefonu, navajanje le-te in lastno interpretiranje jemljem kot nekorektno. Želel sem samo predstaviti oz. pojasniti svojo odločitev, ne pa npr. podučevati sogovornika ali kaj podobnega. Čeprav lahko razumem nezadovoljstvo šahista ob neuvrstitvi v ekipo, je tak odziv (odstop s turnirja, neupravičeni očitki…) pretiran in nepotreben. Še posebej, ker ni šlo za neko nenavadno odločitev. Predlagal sem prvih pet naših najvišje rangiranih igralcev, to je vse.

Matjaž Mikac, selektor


Polemiko si lahko ogledate na povezavi: ŠZS - forum !

Ocena:   Ogledov: 3754  Prispeval: Tajnik

  5 najvišja ocena!


Komentarji:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|