Oktober - 2021

NePoToSrCePeSo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Statistika strani...

Skupaj objav 641
Skupaj ogledov 1435123 strani
Oddano glasov 1199

Skupaj 2160182 prikazov
Skupaj 67369 obiskov
Online 1 obiskovalec

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Franci Štiberc

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani 100. obletnica - ŠK Branik - Maribor!

 Ponedeljek, 19. avgust 2019 10:24:18 - Novice

Maribor - šah - drugorazredna panoga


Prebrali smo za vas. Spletni časopis e-Maribor je objavil - navajamo del članka:

Mariborski dvoranski nogomet se poslavlja zaradi mizerne podpore občine?
Tudi šahisti mariborskega Branika ostali brez denarja?


Mariborski šahisti Branika, ki se letos lahko pohvalijo z lepo obletnico 100 let delovanja, od občine Maribor za delovanje niso dobili niti evra. So za portal e-Maribor povedali šahisti mariborskega Branika. Dobrih 900 evrov jim je občina namenila le za praznovanje 100-letnice, za delovanje kluba pa nič. Šahisti s 100-letno tradicijo tako že razmišljajo, da bi svoje delovanje preselili v kakšno drugo občino, kjer bi jim namenili malo več pozornosti.

Kakšna bo usoda ostalih mariboskih športnih klubov zaradi nezanimanja MOM za športne dejavnosti bomo poročali še naprej.
Več na povezavi: e-Maribor
M.G.

Naj omenimo, da niso nezadovoljni samo šahisti ŠK Branika - tudi šahisti ŽŠK Maribor so poslali peticijo na županstvo MOM. Objavljamo povzetek peticije, ki zadeva tudi druge šahovske klube s sedežem v mariborski občini:

Mestna občina Maribor, Športna zveza Maribor, Urad za šport MO Maribor

Spoštovani!

V ŽŠK Maribor in tudi v vseh ostalih mariborskih šahovskih klubih srno bili izredno negativno presenečeni, ko smo ugotovili, da je bila naša športna panoga v letošnjem letu pri financiranju uvrščena v drugo kvalitetno skupino. In to po letu, ko smo dosegli izjemne uspehe na državni ravni. Tako je članska ekipa našega kluba osvojila že 18. naslov ekipnega državnega prvaka v samostojni Sloveniji (dodatno je bila ekipa SK Branik, prav tako iz našega mesta, tretja). Menimo, da takšen uspeh (prvo in tretje mesto) doslej ni bil dosežen še v nobeni mariborski športni panogi.

Dodatno je naslov ekipnega državnega prvaka osvojila tudi naša ženska ekipa, ki je nato na evropskem klubskem prvenstvu osvojila 9. mesto. Naš član Boris Markoja je postal članski državni prvak, imamo več prvakov v pospešenem in hitropoteznem šahu, dobre rezultate dosegajo tudi mladi šahisti in šahistke v vseh kategorijah. Imamo olimpijske reprezentante (Jure Borišek, Boris Markoja, Teja Vidic) in celo goro športnikov, kategoriziranih pri OKS. Uspehi se nadaljujejo tudi v letošnjem letu, ko je ženska ekipa ŽŠK Maribor ponovno osvojila državno prvenstvo (člani bodo prvenstvo zaključili decembra), enako Boris Markoja med člani. Član kluba ŽŠK Maribor Jan Šubelj, je mladinski državni prvak do 16 le in bo letos debitiral v članski reprezentanci na Evropskem ekipnem prvenstvu (od petih reprezentantov so iz ŽŠK Maribor povabljeni trije). Naša pionirka Meta Heric je državna prvakinja in se avgusta odpravlja na evropsko prvenstvo v Bratislavo. Georg Mohr je državni prvak v pospešenem šahu in se decembra odpravlja na evropsko prvenstvo v Talin. Skrbimo tudi za deprivilegirane šahiste: tako je naš član Jaka Juvan nedavno osvojil bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu gibalno omejenih. Vse to v izjemno zaostreni finančni situaciji, ko mariborski športni klubi še nismo dobili nobenih sredstev od občine.

Opozoriti moramo, da morajo šahisti, tako ekipno kot posamično, na državnih prvenstvih bivati na prizoriščih tekmovanja, saj zahtevnost turnirske šahovske igre ne omogoča vsakodnevnih prevozov na oddaljena prizorišča prvenstev. Razen tega, nam je občina kot najemodajalka naših tradicionalnih klubskih prostorov na Verstovškovi ulici 4 ukinila neprofitno najemnino, kar krepko zvišuje stroške delovanja v prostorih, ki jih lastnik kljub številnim prošnjam ne vzdržuje. Zato smo bili prisiljeni poiskati druge prostore. Še posebej smo prizadeti, ker se vse to dogaja v letu, ko v Mariboru vsi organizirani šahisti proslavljamo stoto obletnico ustanovitve prvega slovenskega šahovskega kluba v našem mestu. Že vse od takrat — polnih sto let (!), je ta športna panoga vseskozi v slovenskem vrhu.

Na kratko o šahu. Gre za enega od najbolj razširjenih športov v svetu. Organizirano šahira več kot pol milijarde ljudi, igro pozna sedem Zemljanov od desetih (okrog 5 milijard ljudi). Svetovna šahovska zveza FIDE je med največjimi športnimi organizacijami v svetu, s skoraj 200 članicami. Šah na Slovenskem ima neverjetno tradicijo. Igra je zelo razširjena, priljubljena. Številni klubi tekmujejo v štiristopenjskem ligaškem sistemu — prepričani smo, da se le malo športov v Sloveniji lahko pohvali s takšno organiziranostjo in množičnostjo. Šahisti in šahistke so kategorizirani v številnih razredih. Imamo kopico mednarodno priznanih šahovskih delavcev (funkcionarji, trenerji, sodniki).

Šah v Mariboru vseskozi sodi med paradne športe, ŽŠK Maribor, kot nosilni panožni klub, pa dosega rezultate, ki jim stežka najdemo primerjavo v mestu in širše. Serijski državni prvaki v različnih kategorijah, organizatorji številnih šahovskih šol, od krožkov na osnovnih šolah, do začetnih in nadaljevalnih tečajev v klubu pa do vrhunskih treningov za najboljše. Klub organizira zelo odmevno otroško tekmovanje Štajerska kadetska liga — deset turnirjev letno, s preko 1.000 udeleženci. Ob tem še številne domače in mednarodne šahovske turnirje in prireditve. Naj omenimo le tradicionalni Pirčev memorial, ki smo ga letos izvedli že 22-tič zapored in ki vsako leto privabi številne šahiste od doma in iz okolice (letos 140 iz 17 različnih držav).

Šah je v našem mestu izredno priljubljen, šahira pa se še zdaleč ne le po klubih. Invalidsko društvo beleži velike uspehe in številne naslove državnih prvakov, šahovsko sekcijo ima vsako upokojensko društvo (z zelo odmevnim ekipnim občinskim prvenstvom preko celega leta), imamo številne krožke po šolah, osnovnih in srednjih. Mariborski šahisti praktično vsak dan organizirajo vsaj en dogodek, ki se ga lahko Mariborčani aktivno udeležijo!
Zato predlagamo in apeliramo, da se ponovno strokovno preverijo vsi kriteriji, ki razvrščajo posamezne športne panoge v razrede za financiranje, saj ne moremo razumeti, da se namesto naše, v prvo kvalitetno skupino uvrščajo tudi neprimerno manj uspešne panoge, z manj športnimi uspehi, z manj številčnim članstvom, z manj registriranimi športniki pri OKS in drugo.

Naše argumente smo pripravljeni predstaviti kadarkoli in kjerkoli, zelo si želimo, da bi jih lahko predstavili pred ustrezno komisijo, ki o razvrstitvi športov v razrede odloča. Vse skupaj bomo z veseljem podkrepili tudi z uradnimi dokumenti in dokazili, v kolikor bi se za tem pokazala potreba.

Ocena:   Ogledov: 1241  Prispeval: Tajnik

  5 najvišja ocena!


Komentarji:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|