Marec - 2023

NePoToSrCePeSo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Statistika strani...

Skupaj objav 668
Skupaj ogledov 1592575 strani
Oddano glasov 1225

Skupaj 2502016 prikazov
Skupaj 88814 obiskov
Online 2 obiskovalcev

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Goran Krulić

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani Šahovski klub Branik Maribor!

 Nedelja, 07. februar 2021 16:12:54 - Novice

1. redni mesečni turnir 2021


"Če ne moreš videti in ne vedeti, kaj tvoj
nasprotnik dela, potem moraš predvidevati najslabše."
VM Larry Evans v Chess Life

V teh duhamornih časih, ki jih povročajo epidemija in za njo vezani vladni ukrepi, ko se praktično nikjer v Sloveniji ne igra šah na šahovnicah v živo, ko ni organiziranih "normalnih" državnih in lokalnih šahovskih tekmovanj je edina rešitev igranje spletnih šahovskih turnirjev in individualnih partij. "Zaključimo lahko, da se je šah s pomočjo informacijskih tehnologij lepo zoperstavil prisotni pandemiji in je njegova aktivnost enaka, če ne celo večja, kot je bila pred pandemijo. Zelo zanimiva je informacija, da ima spletno mesto chess.com preko 30 milijonov članov, dnevno pa je aktivnih preko nekaj deset tisoč šahovskih dvobojev, zato ste vsi, ki vas šah vsaj malo zanima vabljeni v ta okolja, da preverite svojo šahovsko kvaliteto in tudi izboljšate svoje šahovsko znanje in intuicijo."

Šahisti so družabna skupina, ne glede, da so pri pri igranju šaha vse skozi v napadu, rokovanje pred partijo in rokovanje po partiji s sporočilom, da dalje ostanemo člani ene same velike družine in kolegi, ki gredo po partiji "še na en pir". Igranje šaha preko spleta omogoča kakovostno druženje, možnost treniranja in tekmovanja. So nadomestilo turnirjev, ki smo jih igrali pred epidemijo. Za spletne turnirje veljajo enaka pravila kot v realnem svetu - tekmovanju. Spletno igranje prinaša pa kar nekaj pasti, večinoma je v navadi, da se na spletu šah igra anonimno, kar omogoča dodatno pomoč z uporabo šahovskih "botov" in programov s šahovskimi motorji, lahko vam kdo drugi pomaga kot prišepetovalec, na koncu - koncev lahko igra tudi pod vašim uporabniškim imenom nekdo drug. Kdo bo vedel??? Ni nadzora. Varanje pri šahu je res skoraj toliko staro kot igra sama - pojavlja se v različnih oblikah odvisno od časa in razpoložljive tehnologije. V spletnem šahu vidimo veliko pritožb glede goljufov. Lahko rečemo le, da lahko vsak "idiot" vara v spletnem šahu. Kaj imajo od tega, ne vemo.

V odprti skupini na chess.com pod imenom "ŠK Branik" igramo šah vsi tisti, ki so udeleževali turnirjev v organizaciji mariborskega šahovskega kluba Branik oziroma drugih klubov. Spletni turnirji omogočajo, da se skupini pridružijo tudi tisti, ki se zaradi lokacije naših turnirjev niso udeleževali ob pogoju, da se vključijo v našo skupino. Uporabniško ime naj ima pozitiven pomen - del imena in del priimka ter z navedbo polnega imena in priimka. Zakaj? Po okončanem turnirju objavljamo tabelo rezultatov turnirja na naši spletni strani z imenom in priimkom in nam vaše uporabniško ime nič ne pomeni.

Športni "Fair play", šahovski ponos in dostojanstvo, šahovska etika, spoštovanje nasprotnika ne glede na kategorijo, bi morale biti vodilo vsakega šahista neglede ali igra realni šah ali preko spleta - šahovske vrednote in obnašanje posameznika ostajajo enako. Nekateri "šaljivci" na te vrednote kar pozabijo in igrajo šah z umazano igro in z nedovoljeno pomočjo. Pri tem so poraženci oboji, tako ogoljufani kot goljufi sami. Goljufi dobijo lažen občutek znanja, medtem ko ogoljufani z izgubljanjem partij začnejo dobivati dvome v njihov osebni šahovski napredek - znanje. Vsi takšni šahisti omejujejo možnosti kvalificiranega igranja šaha za državna ali lokalno tekmonja.

Večji šahovski portali imajo vgrajene procedure - interne skripte - motorčke - za kontrolo vrednosti potez na osnovi katerih hitro ocenijo, če gre za prevaro pri igranju ali ne. Sankcija je jasna, odvzem točk, blokiranje uporabnika ali celo brisanje iz članstva Chess.com.


ŠK Branik je pričel tudi z rednimi mesečnimi šahovskimi turnirji, ki so bili v normalnih razmerah vsak zadnji petek v mescu. Prvega letošnjega spletnega, ki se je odvil v petek, 5. februarja, je med 20 šahisti zanesljivo dobil dr.Špacapan Simon, ki je imel možnost zmage s "Fišerom" a ga je v tem sprečil drugo uvrščeni Zvekič, ki je s tem rezultatom dosegel spletni uspeh kariere. Tretji je bil Dragan Simič, kar sicer ni uspeh, četrti pa rado viden gost iz Hrvatske Šardi Darko.Solidno uvrstitev sta dosegla tudi Hevir Vladi in dr. Korže Danilo.Več smo pričakovali od Kusič Dalibora in Mitrovič Borisa, a vedno tudi najboljšim ne gre.

  1. Špacapan Simon 2006 8.0
  2. Zvekič Hajrudin 1875 7.5
  3. Simič Dragan 2059 6.5
  4. Šardi Darko 1887. 6.5
  5. Hevir Vladimir 1760 6.0
  6. Korže Danilo 2073 6.0
  7. Kusič Dalibor 1975. 5.0
  8. Šrimf Silvester 1973 5.0
  9. Adam Miroslav 1731 5.0
  10. Kobale Jože 1722 5.0

Na koncu se še moramo dotakniti neljubega dogodka, saj nas je zopet obiskal šahist, ki si je pomagal z motorji (seveda zmagal) zato ga je chess.com diskvalificiral, organizator pa je ročno popravil rezultate. Z imenom Tajamaj se je na turnir pojavil "poštenjak" iz Maribora, ki si je verjetno mislil, da igra dopisni šah. Navdih za tako igranje in vse nasvete mu je dal prijatelj, nekdanji Mariborčan ki živi v Nemčiji in se dobro spozna kako se tem rečem streže. Naivni Tajamaj je takoj po turnirju bil s strani chess.coma diskvalificiran in odstranjen s strežnia chess.com.

Mislimo, da smo z dvema razkritjema pomagali, da se v bodoče ne bodo pojavljali igralci z "motorćki".

Tabela na Chess.com

Ocena:   Ogledov: 658  Prispeval: Miran Zupe

  5 najvišja ocena!


Komentarji:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|