Avgust - 2022

NePoToSrCePeSo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Statistika strani...

Skupaj objav 648
Skupaj ogledov 1541280 strani
Oddano glasov 1207

Skupaj 2419770 prikazov
Skupaj 79105 obiskov
Online 3 obiskovalcev

Postanite sponzor

Za izpolnitev vseh naših načrtov in za normalno delovanje društva, seveda ne gre brez finančnih sredstev zato vas vabimo in naprošamo, da nam s finančnim prispevkom pomagate pri delovanju kluba. Za vaše sodelovanje, kot tudi za vso podporo, ki jo boste nudili našemu šahovskemu klubu, se iskreno zahvaljujemo!


Impresum

Lastnik:
ŠK Branik Maribor
Odgovorni urednik:
Miran Zupe
Tehnično urejanje:
Goran Krulić

Za vsebino spletne strani in posameznih rubrik odgovarja urednik, za vsebino "Koledar dogodkov" odgovarja organizator dogodka, ki je vsebino posredoval naši spletni strani ali jo objavil na spletni strani ŠZS.


Dobrodošli na spletni strani Šahovski klub Branik Maribor!

 Sobota, 30. marec 2019 11:05:04 - Uradno

Praznujemo 100. obletnico ustanovitveZgodovino Šahovskega kluba Branik moramo začeti z zgodovino mariborskega šaha, povezano z zgodovino Mariborskega šahovskega kluba, saj je Branik prevzel bogato tradicijo tega pionirskega društva. Mariborski šahovski klub je bil ustanovljen 16. maja 1919.
Leta 1921 je klub priredil prvi medmestni šahovski dvoboj v Jugoslaviji med Mariborom in CeIjem. Leta 1927 je Vasja Pirc zmagal na nacionalnem amaterskem turnirju v Karlovcu in postal nacionalni mojster. Ob 10-letnem jubileju je klub priredil v Rogaški Slatini prvi mednarodni turnir v Jugoslavi ji, zmagal je Rubinstein pred Flohrom, medtem ko je takrat 21-letni Vasja Pirc osvojil tretje mesto in si pridobil svetovni sloves.
V letih 1930 in 1936 je v Mariboru simultanki igral svetovni prvak Aljehin. Nekateri igralci so v teh letih ustanovili ŠK Vidmar. Pred okupacijo so bili poleg prof. Stupana in Pirca uspešni večkratni prvak Maribora Ivan Kukovec, inž. Jože Mešiček, Karlo Konič, Ivan Krulc in Ivan Lešnik.
Okupacija je pomenila konec mariborskega šahovskega življenja. Gestapo je zaplenil premoženja obeh klubov, ki sta prenehala delovati.

Maja leta 1946 so bivši člani Mariborskega šahovskega kluba ter ŠK Vidmar in drugi prijatelji šaha sklical ustanovni občni zbor krožka, po ustanovitvi pa je vodstvo krožka odločilo, da vstopi v Fizkulturno društvo Maribor, to je v kasnejši Polet oziroma Branik. Šahisti so se zbirali najprej v kavarni Astoria, kasneje pa v kavarni Central.

Okupacija je napravila konec mariborskemku slovenskemu šahovskemu življenju. Gestapo je zaplenil vsa klubska premoženja, Mariborski šahovski klub in Šahovski klub Vidmar pa sta prenehala delovati. Po končani drugi svetovni vojni, ko so se razmere v Mariboru urejevale, so se 24. novembra 1945 zbrali bivši člani Mariborskega šahovskega kluba ter Šahovskega kluba Vidmar in tudi drugi prijatelji šaha. Sklenili so, da bodo ustanovili mariborski šahovski krožek. V pripravljalnem odboru krožka so bili mag. Albaneže st., prof. Stupan, Franjo Lukeš, Kukovec, Ostanek, Reinsberger, geod. Pohar, Železnik, prof. Muzlovič in drugi. Mariborski šahovski krožek je kljub temu, da se je komaj ustanavljal, že deloval kot ustanovljeno društvo in je prirejal različne šahovske prireditve. Dne 7. maja 1946 je pripravljalni odbor pod vodstvom mag. Albanežeja sklical ustanovni občni zbor krožka. Prav v tem času smo organizirali našo telesno kulturo in so se šahovske organizacije vključile v FISAJ s svojim posebnim šahovskim odborom. Prav zato so šahisti ustanovili mariborski šahovski krožek in hkrati odločili, da vstopijo v fiskulturno društvo Maribor, to je v kasnejši Polet oziroma Branik. Prvi predsednik šahovske sekcije je bil mag. Albaneže st., člani upravnega odbora pa so bili predvojni igralci Mariborskega šahovskega kluba in Šahovskega kluba Vidmar. Klub je v tem času imel svoje igralne prostore v kavarni Astoria, kasneje pa v kavarni Central. Kljub neprimernim igralnim prostorom se je v klubu razvilo živahno šahovsko življenje. Poleg starejših prekaljenih igralcev so prihajali v klub tudi mladinci in je mladinska sekcija kmalu štela nad 50 resnih igralcev. V vodstvu kluba so se menjavali navdušeni prijatelji šahovske igre. Dalj časa je bil predsednik geom. Pohar, kasneje pa prof. Sila. Kot tehnčni vodja je bil zelo uspešen neumorni šahovski delavec Jože Reinsberger.
Zapisal predsednik kluba dr. Janez Nemec, objavljeno leta 1979 ob 60. letnici ŠK Branik v Almanahu 60 letnice ZMŠD Branik.

Na prvem turnirju po osvoboditvi, ki ga lahko štejemo za prvenstvo Maribora, je leta 1946 zmagal Ketiš pred Kukovcem. V prvih povojnih letih je bil SK Polet tretja najmočnejša šahovska ekipa v Sloveniji, ki je nastopala tudi v drugi zvezni ligi in se je leta 1949 celo uvrstila v prvo zvezno ligo, v kateri pa se šahistom ni uspelo obdržati. Leta 1950 je na polfinalnem turnirju za prvenstvo Jugoslavije v Sarajevu zmagal Ivan Lešnik. Konec leta 1950 je Vestnik priredil v Mariboru jubilejni turnir, na katerem so igrali poleg domačih igralcev tudi znani šahisti Bora Kostić, Udovčić, Fuderer in Bertok, zmagal pa je Bertok.

Kmalu po osvoboditvi je Polet začel negovati tudi ženski šah. Prva uradna prvakinja Maribora je bila prof. Breda Požar. Do leta 1951 je imel šahovski klub nenehne težave z igralnimi prostori. Nekaj časa so šahirali v zgradbi Astoria, nato v prostorih v Vetrinjski ulici (današnja restavracija Šibenik). V začetku leta 1952 je imel Branik več kot 400 aktivnih članov. Ko je bilo klubsko življenje v največjem razmahu, so klubu odvzeli lokal in ga spremenili v gostilno Šibenik. Od tega časa naprej je bil klub večinoma brez primernih igralnih prostorov. Šahisti so se preselili v klube z boljšimi igralnimi razmerami.

Leta 1953 je prvenstvo Maribora osvojil dr. Nemec. Kljub vsem težavam je ŠK Branik še dolga leta dosegal na domačih in mednarodnih tekmovanjih opazne uspehe, pri čemer so imeli največ zaslug starejši igralci, ki se jim je spet pridružil velemojster Vasja Pirc je bil večjidel svoje več kot 50-letne šahovske kariere član Mariborskega šahovskega kluba in ŠK Branik. Med drugim je kar petkrat zmagal na prvenstvu Jugoslavije: leta 1935, 1936, 1937, 1948 ter 1953. Pred drugo svetovno vojno in tudi v prvih desetih letih po njej je bil stalni član državne reprezentance na šahovskih olimpijadah in tudi na drugih pomembnih mednarodnih tekmovanjih.

Od leta 1974 klub ni mogel več uporabljati prostorov KS Ob parku, zato je vodstvo iskalo začasne rešitve. Zaradi nenehnih težav z igralnim prostorom je število kakovostnih igralcev upadalo. Številni mladinci, vzgojeni v klubu, so odhajali v druge šahovske organizacije in kasneje dosegali tudi visoke naslove. Zaradi takšnega stanja se je klub zadnjikrat udeležil republiškega moštvenega tekmovanja leta 1976, potem pa je klubsko življenje, predvsem zaradi pomanjkanja igralnih prostorov, počasi usihalo, da bi v letu 1987 povsem zamrlo.

Klubska dejavnost je po nekajletnem mirovanju ponovno zaživela leta 1991, koje MSD Branik dodelil šahovskemu klubu prostore pod tribuno nogometnega stadiona v Ljudskem vrtu. Pravi preporod pa klub doživi leta 1993, ko krmilo prevzame novo vodstvo s predsednikom Stanislavom Jecljem na čelu, dolgoletnim članom in igralcem ŠK Branik.

Že leto dni pozneje klub osvoji prvo mesto v II. ligi vzhod in se uvrsti v l. slovensko ligo. V klubu se začne organizirana vzgoja mladih šahistov in šahistk v klubski šahovski šoli, ki kmalu rodi sadove. Klubu se pridružijo številni novi in stari igralci, tako da ekipa v letu 1998 osvoji prvo mesto v l. ligi in se uvrsti v superligo med osem najboljših klubov v državi. V tem letu se je zgodil redko in težko ponovljiv dogodek. Član ŠK Branik Karol Kos je namreč po 48 letih spet osvojil naslov najboljšega šahista v mestu ob Dravi. V letu 1999 je Branik na prvenstvu Slovenije v ekipnem hitropoteznem šahu osvojil prvo, v pospešenem šahu drugo in na moštvenem prvenstvu četrto mesto.

Tudi leto 2000 je bilo za šahiste Branika podobno uspešno; spet so osvojili naslov slovenskih prvakov na ekipnem hitropoteznem prvenstvu, v pospešenem šahu so bili drugi, na moštvenem prvenstvu Slovenije pa peti. V letu 2000 je klub dobil nove prostore v prvem nadstropju Ulice talcev 1 v središču Maribora.

Urejene razmere v šahovskem klubu v zadnjerh desetletju so vsekakor botrovale številnim uspehom kluba tako na domačih kot tujih tekmovanjih. Ključ do uspešnega kluba je preprosto v odličnem vodstvu, urejenih finančnih in igralnih razmerah.
V zadnjem desetletju je ŠK Branik ZM vse to imel, zato tudi niso izostali številni uspehi. Toda klub je v letošnjem letu izgubil klubske prostore, generalnega pokrovitelja Zavarovalnico Maribor, pa tudi dolgoletni predsednik Stanislav Jecelj se poslavlja od predsedniškega mesta. zadnjih desetih letih so barve ŠK Branik branili tudi ugledni domači iri tuji šahisti, velemojstri Ruslan Ponomarjov, Marko Tratar, Mladen Palac, Zoltan Gyiemesi, Bogdan Lalić, mednarodna mojstra Matjaž Mikac in Zoran Veličkovič, fide mojstri Darko Supančič, Marjan Črepan, Marjan Kastelic in Dragan Simič ter steber kluba mednarodni mojster Miran Zupe.

Največji ekipni dosežki ŠK Branik v minulih desetih letih so drugo mesto v državni ligi leta 2006, druga mesta v tekmovanjih za pokal ŠZ Slovenije v letih 2006, 2007 in 2009, naslovi državnega prvaka v pospešenem šahu v letih 2004, 2005 in 2010 in sedem naslovov hitropoteznega prvaka Slovenije.


Almanah 1.SSK Maribor, SŠD POLET, MŠD Branik, 1919 - 1979, izdajatelj MŠD Branik ob 60. obletnici, leto izdaje: 1979
Almanah ob 110. obletnici, 1900 - Stodeset let - 2010, ZMŠD Branik, leto idaje: 2010

Ocena:   Ogledov: 2047  Prispeval: Tajnik

  5 najvišja ocena!

Strani/stran: 1/1 |< < 1 > >|