Levo - Borut Komarica, desno Ciril Peterc

V času, ko je epidemija virusa Kovid19 popolno zavrla normalno šahovsko življenje v Sloveniji in svetu, se šah počasi seli na splet - tudi največji šahovski dogodki. Že 70 let obstoja v Sloveniji sekcija pri ŠZS za dopisni šah. Sprva se je dopisni šah igral s pošiljanjem potez po pošti. Razvoj računalniške in spletne tehnologije je omogočil, da se dopisni šah danes igra preko spleta. V tem trenutkov poteka veliko turnirjev, državnih prvenstev in prijateljskih srečanj preko strežnika ICCF - mednarodna federacija za dopisni šah. O delovanju Sekcije za dopisni šah v Sloveniji si lahko aktivnosti lahko ogledate na na njihovi spletni strani - klikni!.

Končano je 23. državno prvenstvo v dopisnem šahu. Prvensto se je začelo lani - 15.10.2019. Nova državna prvaka sta CIRIL PETERC in BORUT KOMARICA, ki sta dosegla popolnoma enak rezultat po vseh kriterijih.

Vrstni red:

1-2. Borut Komarica in Ciril Peterc 7,5 točke,
3-4. Boštjan Benko in Janko Potrata 7 točk,
5. Miran Zupe 6,5 točke,
6. Ladislav Lendero 6 točk,
7. Payaspati Gopal Derling 5,5 točk,
8. Ivan Rihtarič 3 točke,
9. Janko Bohak 3 točke,
10. Ljubiša Malbašič 1 točka,
11. Gorazd Okrožnik 0 točk.

Komarica in Peterc sta proti vsem nasprotnikom dosegla popolnoma enak rezultat po vseh kriterijih in tako oba osvojila naslov 23. državnega prvaka v dopisnem šahu. Komarica je poleg tega postal absolutni rekorder s tremi osvojenimi državnimi naslovi. Zadovoljen je tudi Ciril Peterc, ki je prvak postal pri skoraj 70 letih.

Popolnoma enaka po vseh kriterijih sta tudi igralca na tretjem mestu. Izkušeni veteran Janko Potrata je morda pričakoval celo več, precej mlajši Boštjan Benko pa je končno dosegel odličen rezultat tudi na državnih prvenstvih. Gornji del tabele zaključujeta FIDE IM Miran Zupe in Ladislav Lendero.

Nekaj novic:

11.9.2020 - Denis Šoštarič je osvojil svojo drugo CCM normo in postal mojster dopisnega šaha. Čestitke!

Na turnirju BdF Diam 11, BdF Diamant 11(GER) so CCE - ekspert korespondenčnega šaha - normo dosegli: Milto Gennady Ivanovich in Zupe Miran.

26.9.2020 - Na 24. DP Slovenije so doslej prijavljeni: dr. Ivan Rihtarič, Janko Bohak, Borut Komarica, Ljubiša Malbašić, Darko Počivavšek, Ljubomir Gačnik, Tomaž Bogataj, Janko Potrata, Zdravko Savič, Miran Zupe, Blaž Debevec, Mitja Pranjič, Payaspati Gopal. Razpis je v spodnji objavi. Začetek: 1.10.2020.

Spletna stran dopisni šah - izvirnik

Rezultati na ICCF


Objavljamo v sodelovanju spletne strani: Šahovski klub Branik